Reklama
 
Blog | Vlasta Šeliga

Začínáme v Londýně

Takže něco umíte, máte v tom nějaký zkušenosti a máte pocit, že mezi Aší a Vsetínem už je to nuda a furt jedno a to samý. Protože jste jednou byl(a)schopná sledovat Přátele v originále (sice to byl jenom ten díl, kterej znáte zpaměti , protože v něm načapá Ross Joeho s Chandlerem a navíc se k nim přidá a tu ledničku vyžerou společně) nezbývá než vyrazit do Albionu.
A protože když už tak už, tak rovnou do Londýna.

Londýn je drahý. Hodně, hodně drahý.

Nejdražší jsou služby – doprava : Lístek na bus stojí snad £2, metro samozřejmě dražší, ale nevím přesně. Jedna z prvních věcí, kterou si v Londýně koupíte, doporučuju i pro turisty, bude Oyster card.
To je čipová jízdenka, kterou platíte v MHD, k sehnání v každém malém krámku, prakticky kdekoliv, cena £3, pokud si ji zařídíte u Transport for London, tak zdarma.

Funguje buď jako Pay as you go (poměrně častý výraz), tj předplacenka – na kartu nahrnete peníze a těmi pak platíte vybranou službu. Díky Oyster card neplatíte za jednu jízdu busem £2, ale pouze £0.9. Cena je za každý pípnutí, pípá se při nástupu do dopravního prostředku, takže se vyplatí popřemýšlet, s kolika přestupama se dostanu do cíle.
Peníze z karty mizí neuvěřitelně rychle, nabijete si £10 a prakticky okamžitě Vás řidič odmítá pustit dovnitř, protože jste bez kreditu. Údajně by cena jízdy měla klesat s počtem odjetých jízd a maximální denní limit na busy měl být £6, tj. po utracení šesté libry z kreditu byste měli jezdit zadarmo.
Nevím, nepodařilo se mi to vysledovat, zkuste to sami.

Oyster card funguje samozřejmě taky jako časová jízdenka. Vyberete si požadovaný rozsah služeb: Pouze autobusy (bus pass) nebo několik zón metra a období, po které bude jízdenka platná: den nebo týden, po zaregistrování můžete mít Oysterku i na měsíc, je to trošku levnější než si na stejné období kupovat týdenní.
Pokud kartu ztratíte a máte ji zaregistrovanou, za administrativní poplatek, cca £3 Vám vystaví náhradní. Na druhou stranu, pokud jste paranoidní: Oni Vás, díky registrované kartě, můžou sledovat.

Metro je dražší, sympatické je, že pokud máte nějakou jízdenku na metro, autobusy jsou už v ceně a můžete je používat neomezeně. Míň sympatické je, že metro je fakt podstatně dražší. I když záleží na zónách – pokud budete mít jízdenku kamkoliv mimo zónu jedna (centrum) je cena zkousnutelná.
Já momentálně bydlím v zóně tři a pracuju v zóně jedna a platím za měsíční jízdenku zhruba £109, což mi připada hóóóóódně moc, ale mám pocit, že s tím nic nenadělám. Když sem bydlel v druhé zóně měsíční mě stála £93.
Autobus stojí na týden £13, na měsíc £50.

Takže to máme MHD. Kromě toho potřebujete bydlet (o tom příště), jíst (o tom já teda furt a hlavně přespříště) a pracovat (ble).

Reklama